Δράσεις Αστέγων, μέριμνα για τους 'Αστεγους, Δομές, Υπηρεσίες, Νέα C. Nikologiannis, christosn@gmail.com, IDIKA, 2018
 
 
 

«Κάθε τέτοια εποχή μεγάλα πρωτοσέλιδα αναδεικνύουν το θέμα εν όψει του χειμώνα. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, που μου δίνετε την ευκαιρία να πω επίσημα στη Βουλή τι ακριβώς συμβαίνει< σημείωσε η κ. Φωτίου και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό, το ξέρετε. Όπως είπατε, είναι ένα φαινόμενο που πλήττει όλα τα κράτη, ακόμα και τα ευημερούντα. Στην Ελλάδα πήρε μορφή χιονοστιβάδας λόγω της κρίσης, αλλά ήδη από το 2017 και τώρα πια μετά τη μεγάλη έρευνα που κάναμε το 2018, μπορώ να σας πω υπεύθυνα ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε σημαντική υποχώρηση. Το λέω αυτό υπεύθυνα, γιατί διεξήχθη για πρώτη φορά έρευνα σε επτά δήμους –έχω όλα τα στοιχεία- με έναν επιστημονικό τρόπο από ένα πανεπιστήμιο και σε συνεργασία όλων των φορέων που έχουν είτε δομές αστέγων είτε παρακολουθούν το φαινόμενο είτε έχουν συσσίτια είτε οτιδήποτε άλλο. Άρα, όλοι μετείχαν για πρώτη φορά. Δεύτερον, έγινε με επιστημονικό εργαλείο από την ΗΔΙΚΑ, δηλαδή ηλεκτρονική καταγραφή streetwork με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, κύριε Παπαχριστόπουλε, γιατί όλα όσα ακούγαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκτιμήσεις ΜΚΟ ή ινστιτούτων. Κατά εποχή ποτέ δεν έγινε τέτοια έρευνα. Εμείς την κάναμε για πρώτη φορά».

Στη συνέχεια η αναπληρώτρια υπουργός παρουσίασε τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η Εθνική Στρατηγική για τους άστεγους:

«Άμεσα επεξεργαζόμαστε την εθνική στρατηγική για τους άστεγους, την οποία θα καταθέσουμε μέσα σ’ έναν μήνα στη Βουλή, ώστε πια να υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο εργαλείο για τους άστεγους με εκπροσωπήσεις των αστέγων και τα πάντα. Μιλάμε για εθνική στρατηγική. Αυτή θα έχει τα εξής κεφάλαια:

Το πρώτο: Κωδικοποίηση όλης της υφιστάμενης νομοθεσίας. Την κάναμε. Ποιες προτάσεις περαιτέρω γίνονται στη νομοθεσία; Έχουμε μεγάλη ομάδα νομικών που δουλεύει πάνω σ’ αυτό.

Δεύτερον: Δημιουργία διυπουργικού οργάνου που θα χαράζει την πολιτική κάθε χρόνο κάτω από το ΚΥΣΚΟΙΠ. Το ΚΥΣΚΟΙΠ, όπως ξέρετε, είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον Αντιπρόεδρο. Άρα, τα Υπουργεία που θα μετέχουν σ’ αυτό το όργανο θα είναι τα Υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Τρίτον: Δημιουργία μόνιμου ψηφιακού μηχανισμού καταγραφής της αστεγίας. Όπως ήταν αυτό που κάναμε πιλοτικά, τώρα θα φτιάξουμε μόνιμο ψηφιακό μηχανισμό. Αυτός τι κάνει; Παρακολουθεί κάθε μέρα, συνδέει όλες τις δομές μεταξύ τους, όλες τις πληροφορίες, όχι ο ένας να μην ξέρει τι κάνει ο άλλος και να μην ξέρουμε στο τέλος πού βρίσκεται ο άστεγος. Άρα, είναι ένα ψηφιακό εργαλείο, με το οποίο τον παρακολουθούμε κάθε μέρα. (AS)

Επιπρόσθετα, το ψηφιακό αυτό εργαλείο, το οποίο θα είναι στην ΗΔΙΚΑ, θα έχει καταγραφή δεικτών, δηλαδή θα λέει: «Οι δείκτες αυτό το τρίμηνο πήγαν εκεί. Ποιος είναι ο στόχος μου; Τι κάνω με βάση αυτόν τον στόχο;». Αλλιώς, δεν γίνονται τα πράγματα με το να λέμε μια ζωή μόνο κουβέντες και να μη γίνεται τίποτα.

Τέταρτον, δημιουργία μητρώου εθελοντών ανά δήμο της χώρας. Διότι είδαμε ότι οι εθελοντές στην έρευνα που κάναμε ήταν εξαιρετικοί. Έκαναν πολύ ωραία δουλειά. Άρα, πρέπει να φτιάξουμε ένα μόνιμο μητρώο εθελοντών για να ξέρουμε τι ακριβώς μας γίνεται.

Πέμπτον, σας είπα για τους στόχους μείωσης. Πρέπει το κράτος να θέσει στόχους μείωσης, δηλαδή: «Εδώ είναι, τόσο καταγράφω», «Τι βάζω στα επόμενα τρία χρόνια», «Πού θα φτάσω στο πενταετές;». Δεν υπάρχουν τέτοιοι στόχοι.

Τέλος, θα αναπτύξουμε ολοκληρωμένη σταθερή πολιτική για τους άστεγους και την πρόληψη της αστεγίας».

Η κ. Φωτίου επισήμανε ότι δημιουργούνται είκοσι νέες δομές αστέγων, δέκα υπνωτήρια και δέκα κέντρα ημέρας με χρήματα από τα περιφερειακά προγράμματα ενώ αναφέρθηκε και στο λεωφορείο αστέγων. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν υποστηριζόμενα διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα.

«Έρχομαι στο επίδομα στέγασης. Κύριε Παπαχριστόπουλε, το εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Θα έχετε τη χαρά, όπως και όλη η Βουλή, να το ψηφίσετε μέσα στον Νοέμβρη. Είναι τελευταίο στη σειρά, αλλά όχι έσχατο. Πρόκειται για μια μεγάλη ενίσχυση για να κρατήσουμε τις οικογένειες στο σπίτι, να μην βγουν στον δρόμο. Θα μπορούσα να πω πολλά. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε και μια εγκύκλιο προς όλους τους δήμους. Πρόκειται για την ετοιμότητα που γίνεται κάθε χρόνο και την ξέρετε. Συντονιζόμαστε από το Υπουργείο όλοι οι δήμοι ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα, με αίθουσες θερμαινόμενες, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε κάθε πρόβλημα που θα δημιουργηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η αναπληρώτρια Υπουργός.

OMBRELLA KATO


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

 
Back to top